Antivirus apps voor Android

androidMoet je jouw Android apparaat beveiligen?
Er bestaan veel verschillende antivirus-apps die speciaal zijn gemaakt voor Android toestellen. Volgens veel beveiligingsbedrijven helpen deze applicaties om je telefoon vrij van virussen te houden. Ze scannen niet alleen op bestaande virussen in je telefoon, ze scannen ook elke applicatie voordat je ze download. Hierdoor kun je al veel virussen vermijden. Het klinkt heel goed, maar er zijn er ook die aangeven dat antivirus-applicaties niets toevoegen. Dit wordt onder andere beweerd door Google zelf. Zij beweren dat Google Play al een strenge controle heeft waardoor er geen besmette applicaties aanwezig zijn. In dit artikel leggen we beide kanten van de medaille uit om je zo goed mogelijk te informeren.

Google Play veilig volgens Google
Volgens de Android-beveiligingstak is Google Play een veilige omgeving om applicaties te downloaden. Elke applicatie wordt eerst automatisch door Google gescand op malware voordat het in Google Play verschijnt. Als gebruiker kun je er vrij zeker van zijn dat iedere applicatie dus een goede controle heeft gehad. Om die reden biedt een antivirus-applicatie in de ogen van Adrian Ludwig, hoofd van Android-beveiligingstak van Google, geen meerwaarde. Hierin wordt hij ondersteund door Chris Dibona, leider van opensource-tak van Google. Dibona beschuldigde beveiligingsbedrijven die antivirus-applicaties verkochten zelfs als oplichters die misbruik maken van de angst bij consumenten om een virus op hun telefoon te krijgen. Hij betoogde dat de gevaren van malware zwaar overdreven wordt door dit soort bedrijven.

Android een doelwit voor malware

Beveiligingsbedrijven zoals Kaspersky Labs rapporteerden in 2014 dat ongeveer 98 procent van de malware die bestaat, is gericht op Android. Hier gaat het dus om malware die specifiek voor mobiele apparaten is geschreven. Dit maakt Android in hun ogen onveilig. Het antwoord van Google was dat deze malware misschien wel ontwikkeld is voor Android, maar dat ze niet door de controle komen en uiteindelijk dus niet in Google Play verschijnen. Gebruikers hebben dus geen last van deze malafide applicaties.

Applicaties buiten Google Play niet beveiligd
Ondanks het feit dat Google achter haar eigen beveiliging staat hoeft dit niet te betekenen dat de beveiliging van je telefoon helemaal in orde is. Schrijvers van malafide applicaties (applicaties met malware) steken steeds meer moeite en energie om ervoor te zorgen dat mensen hun applicaties downloaden. Hierdoor groeit het aantal malafide applicaties met de dag. Volgens Tonny Roelofs, werkzaam bij Trend Micro downloaden mensen ook vaak applicaties buiten de Google Play store en deze applicaties hebben geen screening van Google gehad. Daarnaast geeft hij aan dat er ook van betrouwbare applicaties misbruikt wordt gemaakt. Bij Android is het inderdaad makkelijker om applicaties te downloaden buiten Google Play. Dit moeten mensen dan wel eerst zelf in hun telefoon instellen door de optie ‘onbekende bronnen’ aan te vinken. Pas daarna kunnen ze applicaties uit andere bronnen op hun telefoon zetten. In dit geval is het waarschijnlijk wel verstandig om een antivirus-app in te stellen.

Antivirus-applicaties hebben wel toegevoegde waarde
Het bedrijf Trend Micro heeft een antivirus-applicatie op de markt gebracht met de naam Mobile Security & Antivirus. De applicatie is mede ontwikkeld om ook de telefoons te beschermen die applicaties buiten Google Play downloaden. De applicatie van Trend Micro kun je gratis downloaden en een maand lang proberen. Hierna kun je een abonnement afsluiten. De applicatie van Trend Micro scant je telefoon op virussen en biedt een privacy scanner. Deze scanner bekijkt of applicaties wel gemachtigd zijn, ze risico’s bevatten en of ze een goede reputatie hebben. Deze scan kan zinvol zijn als je geregeld applicaties buiten Google Play download omdat de applicatie andere bestanden en applicaties scant voordat deze worden geïnstalleerd. Daarnaast biedt de Android-applicatie van Trend Micro de volgende functies:

Android– mogelijkheid op inkomende telefoongesprekken te blokkeren
– afschermen van onveilige websites
– facebook scannen op privacy aandachtspunten
– leegmaken van geheugen door het afsluiten van applicaties

Deze functies kunnen je telefoon betere beveiliging aanbieden. Het nadeel is echter dat deze applicatie op den duur wel goed kost. De kans is groot dat je in Google Play alternatieven vindt die gratis zijn.

Toch serieuze dreiging van virussen voor Android
De grootste dreiging van virussen op je Android apparaat ontstaan wanneer je applicaties gaat downloaden buiten Google Play. Dit is niet alleen de bevinding van Roelofs. Ook Han Sahin, medeoprichter van Securify, geeft aan dat er geregeld malafide apps opduiken. Hoewel hij mening is dat de bedreiging van deze applicaties vaak wat overdreven wordt, erkent hij wel dat ze buiten Google Play wel degelijk een gevaar kunnen vormen omdat daar geen controle is. Tevens verschijnen er steeds meer geavanceerde malafide apps die op nieuwe manieren de scans van bijvoorbeeld Google Play weten te omzeilen. Een extra beveiliging laag toevoegen is dus geen overbodige luxe, vindt ook Brenno de Winter, onderzoeksjournalist en expert omtrent beveiliging en privacy. Op Google Play komen dagelijks nieuwe applicaties bij. Het is dus niet vreemd als er soms een verkeerde applicaties door het beveiligingsnet schiet. Volgens Brenno is dit in het verleden vaak genoeg gebeurd. Daarnaast is hij van mening dat ook betrouwbare applicaties kwetsbaar kunnen zijn en daarom een risico vormen.

Tips om malware te voorkomen

Het advies van beveiligingsbedrijven en Google zelf is om geen applicaties te downloaden buiten Google Play. Als je binnen Google Play download bekijk dan altijd eerst de recensie van de applicatie en het aantal downloads. Dit kan je al een goed beeld geven over de betrouwbaarheid. Let hiernaast op applicaties die een soortgelijke naam hebben als de legitieme versies. Denk bijvoorbeeld aan Flappy BirdS of Candy CrushT. Zoals je ziet klopt er vaak iets niet in de naam en dat is meestal het teken dat er iets niet klopt.

Wat misschien nog wel het beste advies is, is dat je ten alle tijden gebruik moet maken van je gezonde verstand. Vertrouw er niet op dat elke applicatie veilig is en check altijd eerst of de naam wel aannemelijk is, of de applicaties recensies heeft en of het al is gedownload door andere mensen. Meer tips kun je vinden in het artikel over Android beveiligen.